Hoe werkt magneetverf

Hoe werkt magneetverf?

Magneetverf is een bijzonder product, maar hoe werkt magneetverf eigenlijk? Wat is het precies en wat kun je er allemaal mee? Dat zijn vragen waar we graag een antwoord op geven. Want deze bijzondere verfsoort is zo uniek dat wij er in ieder geval haast niet over uitgepraat raken!

Zelf kwamen we in aanraking met magneetverf toen het net in Europa werd geïntroduceerd. Het was een unieke verfsoort die revolutionair was. Dit was in de beginjaren van deze eeuw. In die periode bracht Magnetic Paint de magneetverf naar Europa en kwam het in de winkels. In het begin alleen bij de verfspeciaalzaken, later toen de verf meer ingeburgerd raakten ontdekte ook de bouwmarkten de verfsoort en startten met de verkoop ervan.

Magnetiet of ijzerpoeder

Magnetiet in magneetverf
Magnetiet wordt als grondstof in goedkoe magneetverf gebruikt

Magneetverf is een watergedragen verf. De verf is dus te verdunnen met water zoals we dat kennen van de latex muurverf. Het geheim van de magneetverf is het hele fijne metaalpoeder dat eraan is toegevoegd. Dit poeder kan magnetiet zijn, een stof dat metaalpoeder vervangt, of echt hoogwaardig ijzerpoeder. In het begin werden vooral magneetverven op basis van magnetiet verkocht. Deze variatie van magneetverf kom je nog altijd het meest tegen. Magneetverf op basis van magnetiet zijn goedkoper door de goedkopere grondstoffen. Deze verven zijn meestal donkergrijs of zelfs zwart van kleur. Dit komt door de kleur van de magnetiet, die erg donker is.

Naar alle verfinformatie

Uniek ultrafijne ijzerdeeltjes

Magnetic Paint is vanaf het begin de pionier in de markt geweest en heeft de verf steeds verder verbetert. Zo heeft Magnetic Paint de magneetverf op basis van ultrafijne ijzerdeeltjes geïntroduceerd. Deze ijzerdeeltjes zijn op een speciale manier gecoat om te beschermen tegen oxidatie (roesten). Dit is in tegenstelling tot magnetiet extra noodzakelijk omdat ijzer dat in aanraking komt met water gaat oxideren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want roest slaat door de verf heen naar buiten. Een roestende muur kan dan een industrieel uiterlijk hebben (erg gewild in moderne interieurs) maar is voor de meesten van ons niet wat we in gedachten hebben.

Met de vervanging van magnetiet in ijzerpoeder is door Magnetic Paint een tweede ‘probleem’ van magneetverf opgelost. De donkere kleur van magneetverf is hiermee lichter geworden. Magnetic Paint magneetverf is hierdoor middengrijs geworden. Dat is een groot voordeel bij het overschilderen van de verf. Nu de verf middengrijs is wordt ook de dekkracht van de topkleur die je aanbrengt beter. Het spreekt natuurlijk voor zichzelf dat je sneller dekking behaalt wanneer je een zwarte ondergrond overschildert, dan wanneer die middengrijs is.

Betere werking door hoogwaardige vulstoffen

De kwaliteit van de verf wordt bepaald door de ‘ingrediënten’. Dat is voor iedere verfsoort hetzelfde. Er zitten grote verschillen in goedkope verf als je die vergelijkt met duurdere (of professionele) verf. In goedkope verf zitten goedkopere grondstoffen die de uiteindelijke prijs drukken. Dit zien we bij magneetverf bijvoorbeeld in de verschillen tussen magnetiet en ijzerpoeder. Maar ook de vulstoffen in verf spelen een grote rol. In goedkope magneetverf zitten ook goedkope vulstoffen. De werking van magneetverf wordt hierdoor anders omdat de kwaliteit van de verf erdoor minder is. De ‘duurdere’ soorten hebben veel betere vulstoffen die ook in professionele verf gebruikt wordt. Dit maakt de kwaliteit sterker en de verwerking van de verf beter en gemakkelijker. Goede vulstoffen zorgen voor een betere hechting, een gladder oppervlakte en een betere verbinding in de verschillende stoffen die in de verf zitten.

Naar alle magneetverf

Magneetverf werkt!

Hoe werkt magneetverfSinds 2003 brengt Magnetic Paint de twee magneetverven op de markt waar wij in de webshop voor gekozen hebben. De sterkste soort magneetverf is de Extra Strong kwaliteit, met 20% extra ijzerdeeltjes. Dit is de zwaarste kwaliteit magneetverf die koop is. Hoe goed deze magneetverf werkt op versschillende ondergronden is haast verbluffend. De hechting is optimaal en goede magneten blijven heel goed kleven. Deze verf wordt door ons het meest verkocht en de ervaringen zijn zonder uitzonderingen uitstekend!

De andere soort magneetverf van Magnetic Paint uit onze webshop is de reguliere magneetverf. Dezelfde vulstoffen en dezelfde hoogwaardige kwaliteit, maar dan met minder ijzerstof. Ook deze magneetverf is van hoge kwaliteit, maar meer bedoeld voor doeleinden waar minder van verwacht wordt.

Hoe goed de magneetverf uiteindelijk werkt is altijd afhankelijk van het aantal lagen die aangebracht worden. Er moet namelijk in alle gevallen laagdikte worden aangebracht om genoeg ijzerpoeder of magnetiet op de ondergrond te krijgen. Het beste werkt magneetverf nadat het is aangebracht in drie lagen. Maar wil je met de reguliere Magnetic Paint hetzelfde effect bereiken als met de Extra Strong kwaliteit, zou je dus een extra vierde laag van die eerste soort aan moeten brengen.

Mogelijkheden met magneetverf

Magneetverf trapEr zijn natuurlijk tal van mogelijkheden met magneetverf. Alles wat je ‘magnetisch’ wilt maken kun je met de verf behandelen. Of je nou een magnetisch schoolbord wilt creëren in de kinderkamer of een hele wand beschrijfbaar én magnetisch wilt maken, het is mogelijk met deze bijzondere soort verf. Door de constante verbetering van de verf hebben we een uiterst sterk product dat ieder creatief idee een goede afwerking geeft. Een schoolbord krijgt extra functionaliteit met magneetverf. Je muur in het trapgat wordt uniek als je alle foto’s met strakke kleine magneetjes een plekje kunt geven. Je herinneringen op de muur of een kastdeurtje fleuren je kamer op en geven het een uniek persoonlijk tintje. Hoe ver gaat jouw creativiteit?

Naar de shop

Advies nodig?

Misschien wil je meer weten over hoe magneetverf werkt en heb je advies nodig voor jouw persoonlijke idee of klus. We helpen je graag verder als je contact met ons opneemt. Dat kan via het onderstaand contactformulier in te vullen of door even telefonisch contact met ons op te nemen. Je vind het nummer op de website.

Contactformulier

Je naam
Telefoonummer
Je bericht