Magneetverf overschilderen

Magneetverf overschilderen

Magneetverf overschilderen, kan dat in alle gevallen zonder problemen? En waarmee kan ik magneetverf overschilderen? Op deze vragen geven we je graag een duidelijk antwoord zodat je met een gerust gevoel je magneetverf aan kunt brengen op de juiste ondergrond. En natuurlijk kunt overschilderen met de juiste verf!

Kan je magneetverf altijd overschilderen?

Magneetverf in verschillende kleuren bestaat helaas niet. Dat komt doordat magneetverf altijd grijs is door de grondstof van hele fijne ijzerdeeltjes (metaalpoeder). Er zit dus echt ijzer in magneetverf, tot hele kleine deeltjes verwerkt. Dat zorgt voor de juiste werking van de verf. Je wilt tenslotte de verf gebruiken om met magneten erop te kunnen werken. Dat grijze ijzer’stof’ is dus een heel belangrijke grondstof waarmee het uiteindelijk doel van de verf behaald wordt. Magneetverf in kleuren is dus niet te krijgen. De verf moet altijd worden overgeschilderd.

Bekijk de magneetverf

Waarmee kan ik magneetverf overschilderen?

magneetverf overschilderenMagneetverf is in feite een muurverf op waterbasis, waar het fijne ijzerstof aan is toegevoegd. Verder kun je het beste het met een ‘gewone muurverf’ vergelijken. Hoewel er dan wel bij gezegd moet dat een gewone muurverf veel zachter van structuur is. Bij het overschilderen gaat de vergelijking met een muurverf dus in feite al mank. Want een latex muurverf is helemaal niet zo gemakkelijk over te schilderen, behalve met zichzelf. Dat komt door de zachtheid van de eindlaag van muurverf.

Doordat (of dankzij) dat magneetverf door het ijzerpoeder dat er in verwerkt is, als eindlaag veel harder is, kun je er ook gemakkelijker met andere verfsoorten overheen schilderen. Kort gezegd kan dit zonder problemen met een topkleur muurverf (voor op de wand) of met een watergedragen verf (acrylverf) voor op hout, metaal of kunststof.

En de voorbehandeling?

Magneetverf grijsAls je magneetverf op de muur gaat gebruiken, hoef je wanneer de ondergrond schoon, droog en stofvrij is geen speciale voorbehandeling te doen. Wanneer de muur poedert of zuigt moet dit wel. We adviseren voor zuigende ondergronden eerst met verdunde latex een basislaag te geven. Dit kan ook met bijvoorbeeld een voorstrijk tegen zuigende ondergronden. Het is belangrijk om zuigende ondergronden eerst een voorbehandeling te geven omdat anders een deel van de verf in de ondergrond gezogen wordt. Dit zorgt ervoor dat de metaaldeeltjes ‘losser’ op de muur komen en kan dus problemen met de hechting geven.

Als de ondergrond poedert moet er eerst een voorstrijk worden opgebracht die dit vast kan zetten in de ondergrond. Het is altijd raadzaam om de ondergrond eerst goed af te wassen. Voorstrijk voor poederende ondergronden is ook beperkt in de hoeveelheid poeder die het vast kan zetten. Met eerst goed afwassen voorkom je dat de laag ‘poeder’ te dik is en de voorstrijk niet alles goed vastzet.

Bekijk de Magneetverf FAQ

Kan de magneetverf ook op metaal en kunststof?

Ja, dat kan, mits je metaal en kunststof eerst voorbehandeld met een goede primer. Die zorgt voor de hechting van de verf op de ondergrond. De primer kan zich goed invreten in het metaal of kunststof en is dus bedoeld om een goede hechting te krijgen. Daarna kun je zonder problemen de magneetverf in drie lagen aanbrengen.

Hierna de magneetverf overschilderen

magneetverf overschilderen topkleurAls de magneetverf in minimaal drie lagen is opgezet kun je het verder afwerken met de juiste topkleur die je gekozen hebt. Voor de muren adviseren we dus een goede latex muurverf. Als je afwasbare latex neemt kun je de muur eventueel ook nog met een vochtige doek schoonmaken. Dat is handig omdat je de muur ook echt actief gebruikt en daardoor kwetsbaarder voor vuil is.

Voor de andere ondergronden (zoals hout, metaal of kunststof) adviseren we verf op waterbasis. Dat wordt ook wel acrylverf genoemd. Magneetverf overschilderen met terpentinebasis verf is door de hardheid van de verf ook zonder problemen mogelijk. Twee lagen de topkleur aanbrengen is geen probleem, maar als de kleur gedekt is na één maal schilderen is dat alleen maar beter voor de werking van de magneetjes.

De kleur van onze magneetverf

De kleur van de magneetverf die wij verkopen is minder donkergrijs dan die van andere merken. Dat is een groot voordeel vanwege de snellere dekking van de kleur die je gekozen hebt. Hoe donkerder de ondergrond is, hoe moeilijker de kleur eroverheen dekt. Het is dus heel prettig dat onze magneetverf van Magnetic Paint middengrijs van kleur is en niet donkergrijs of zelfs zwart. In de regel is namelijk zo dat hoe goedkoper de magneetverf zal zijn, hoe donkerder de kleur is. Dit komt doordat andere merken geen ijzerdeeltjes gebruiken, maar een goedkope vervanging van de grondstof. (Lees hiervoor ook eens artikel over goedkope magneetverf en de nadelen ervan.) Uiteindelijk zal je voor het overschilderen ervan naar verwachting meer lagen nodig hebben om goed de kleur te laten dekken. En wel is het natuurlijk zo dat hoe meer lagen je nodig hebt hoe verder de magnetische kracht verloren zal gaan.

Overigens adviseren we je altijd de Magnetic Paint Extra Strong te gebruiken omdat die nog een stukje sterker is dan de reguliere versie. De Extra Strong kwaliteit bevat 20% meer ijzerdeeltjes. Toch is Extra Strong hierdoor niet donkerder grijs en denkt je toplaag dus sneller dan wanneer je andere merken magneetverf gebruikt.

Magneetverf kopen?

Heb je nog vragen?

Het kan natuurlijk zijn dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt of advies wilt krijgen. Natuurlijk helpen we je graag met het juiste advies voor je klus. Neem in dat geval even de moeite om je vraag hieronder in het formulier te stellen. Maar je kunt ons natuurlijk ook altijd even bellen om te overleggen of advies te krijgen. We helpen je graag verder!

Contactformulier

Je naam
Telefoonummer
Je bericht

Magneetverf Magnetic Paint