Magnetische verf?

Magnetische verf, bestaat dat?

Een veel gehoord misverstand is dat magneetverf ‘magnetische verf‘ is. Dat is eigenlijk niet waar. magneetverf is namelijk juist een ferro-magnetische verf, wat inhoudt dat magneten op de verf blijven ‘plakken’. Eigenlijk op dezelfde manier als ieder stuk metaal dit doet. Je kunt dus eigenlijk niet spreken over ‘magnetische verf’. Toch wordt het woord ‘magnetische verf’ vaak gebruikt. Dat is helemaal niet zo’n probleem, als je maar weet wat het verschil precies inhoudt.

Geen magnetische verf, wat is het wel?

magneetverf kruidenrek keuken met magnetische verfWat is het dan wel? Magneetverf is het best te vergelijken met een muurverf op waterbasis, waar een hoge concentratie heel fijn ijzerpoeder aan toegevoegd is. Dit is natuurlijk een bijzondere combinatie; metaal en water gaat over het algemeen niet goed samen. Het is heel specialistisch dat de magneetverf die we verkopen in onze webshop niet roest. Ook niet wanneer het overgeschilderd wordt met een andere verf op waterbasis. Hierbij moet wel opgelet worden op nieuw stucwerk. Als hier nog (teveel) water in zit, kan de magneetverf wel roesten. Dat heeft te maken met de coating in het ijzerpoeder, dat aangetast wordt. Laat nieuw stucwerk dus eerst heel goed drogen!

De ‘magnetische verf’ die we verkopen is ook echt een kindvriendelijke verf. Deze kwaliteit verf heeft het certificaat van de Europese Norm (veiligheid voor kinderspeelgoed, EN71-3) gekregen. Dit houdt in dat de fabrikant van de magneetverf absoluut geen voor kinderen gevaarlijke stoffen heeft toegevoegd aan de verf. Deze magneetverf is zonder problemen dus ook de gebruiken in de kinderkamer.

Naar de shop

Extra sterke magneten

magneetverf halOok goed om te weten: gebruik voor magneetverf extra sterke magneten. Dat is nodig omdat het aandeel van het metaal in de verf natuurlijk veel kleiner is dan op een plaat van metaal. Ook is het erg aan te bevelen om de verf op een gladde ondergrond te gebruiken. De magneten zullen minder werken als de ondergrond niet egaal is. Als de ondergrond een structuur heeft, zal de magneet namelijk niet het gehele oppervlakte ‘raken’. Dat komt de kleefkracht van de magneten natuurlijk niet ten goede. Hoe gladder het oppervlakte is, hoe beter de magneten zullen blijven kleven.

Het beste resultaat behaal je ook als je voldoende lagen magneetverf als basis aanbrengt. Hoe voller de laag wordt, hoe meer ijzerpoeder het oppervlakte zal hebben. Het is dus absoluut raadzaam het aantal lagen aan te houden die door de fabrikant wordt aangeraden!

Magneetverf: verf voor magneten

De conclusie is dus dat als je denkt dat magneetverf van zichzelf magnetisch is, je bedrogen uitkomt. Het is niet zo dat metaal op de verf blijft kleven. Het tegenovergestelde is waar: met magneetverf zorg je voor een behoorlijke hoeveelheid ijzerpoeder op de ondergrond, zodat een metalen ondergrond gesimuleerd wordt. Hierdoor blijven magneten op de met de verf behandelde ondergrond kleven. Om die verwarring tegen te gaan zou misschien een betere benaming ‘verf voor magneten’ zijn geweest. Maar in de volksmond heet het dus magneetverf en zo hebben de fabrikanten het dan ook genoemd.

Magnetische verf bestaat dus niet. Maar het effect dat je zoekt, blijft waarschijnlijk hetzelfde!

Naar de shop

Meer verfinformatie

Vragen over magneetverf?

Neem gerust even contact met ons op. We helpen je graag!

Contactformulier

Je naam
Telefoonummer
Je bericht

Magneetverf Magnetic Paint